BetaKids

Programmeren is leerzaam én leuk. Zeker ook voor kinderen! Daarom hebben we dit initiatief opgezet om scholen te helpen met programmeerles voor kinderen.


BetaKids geeft (begeleiding bij) programmeerlessen voor groepen 5, 6, 7 en 8 van de basisschool. Veel scholen staan te popelen om hun leerlingen te leren programmeren. Maar hoe? BetaKids is hoe!

Neem contact met ons op voor een gratis les(programma) op jouw school.

Betakids Logo Betabit

Waarom BetaKids?

Van oudsher komen kinderen op scholen op een wat onnatuurlijke manier in aanraking met computers en software. Het is een manier die ver weg staat van hun belevingswereld en hun interesses en waarden – technische details krijgen veel meer aandacht dan creatieve mogelijkheden. Er zijn genoeg alternatieven, maar regel het als juf of meester maar eens om een educatieve programmeerles in te plannen voor de hele klas. Zeker als je zelf ook niet zo thuis bent in het programmeren, dan kan dat een flinke uitdaging zijn.

Kinderen vinden het heel leuk om te programmeren. Het voelt als één groot spel en ondertussen leren ze een hoop vaardigheden. Een echte aanrader om in de klas te doen!

— Daniëlle, leerkracht groep 6

Wie zijn wij?

Dat is waar wij om de hoek komen kijken. Wij helpen scholen die enthousiast zijn over het geven van programmeerlessen, maar die nog zoeken naar de juiste vorm of kennis.

Ons initiatief is kosteloos voor de deelnemende scholen, omdat we écht geloven dat ieder kind in aanraking moet kunnen komen met programmeren. Wij nemen dit initiatief vanuit maatschappelijke betrokkenheid en niet met commerciële doeleinden. 

De pedagogiek is het specialisme van scholen, maar een ondersteunend zetje door een ervaren softwaremaker kan nodig zijn. Dat leert onze ervaring. Wij helpen bij het opzetten van een lesprogramma en geven samen met de leerkracht de eerste les(sen).

Onze trainers zijn professionele software developers en -testers. Na de eerste meters samen blijkt altijd dat scholen zelfstandig verder kunnen, maar we blijven graag als een soort ‘achterwacht’ aanwezig bij vragen of uitdagingen.


En we willen niet alleen kinderen leren programmeren. We zijn er ook voor de leerkrachten:

Met BetaKids kan je super veel leren over programmeren! Ik ga dit zeker nog vaker doen! Eerst dacht ik dat het niet zo leuk zou worden. Maar het is echt super!!!! En mijn klas en ik zijn erg ver gekomen!

— Sanne, leerling groep 7

Lesmateriaal

Het BetaKids-initiatief maakt gebruik van bestaand lesmateriaal. Er is namelijk ruim voldoende voor handen. Bovendien zorgt dit ervoor dat scholen ook zonder ons verder kunnen met hetzelfde materiaal. We helpen context en verduidelijking te scheppen binnen dit materiaal.

Wij stellen bepaalde eisen aan het lesmateriaal. Op de volgende vragen moet een ‘ja’ geantwoord kunnen worden.

  • Is de privacy van de kinderen gewaarborgd?
  • Kan de les gegeven worden zonder het installeren van software?
  • Is de les mogelijk zonder dure apparatuur?
  • Is er een curriculum en een educatieve onderbouwing?
  • Is het Nederlandstalig?

We hebben meerdere alternatieven uitvoerig onderzocht, waaronder Lego Mindstorms, Kodu, Scratch, Lego WeDo en Code.org. Wij hebben uiteindelijk gekozen voor Code.org.


Code.org is goed te begrijpen door kinderen vanaf groep 5 die goed kunnen lezen en schrijven. Binnen die leeftijdscategorie is het daarom onze standaardomgeving voor de groepslessen die we op scholen geven. De andere omgevingen hebben ook hun specifieke voordelen en specifieke leeftijdscategorieën waar ze geschikt voor zijn. Het is nuttig hier kennis van te nemen. 

Lees hier meer over alle alternatieven.

Betakids Lesmateriaal Betabit

Daarnaast hebben we in samenwerking met FutureNL en de IT Campus in Rotterdam ook de mogelijkheid om een les te geven met de zogenaamde digiklooikoffer. Deze lessen zijn geschikt voor kinderen vanaf groep 6 en bestaan uit lekkere hands-on programmeer- en techniekopdrachten.

Lees hier meer over de digiklooikoffer.


Jeetje wat was dit spannend om te doen met Betakids, maar ik kan nu zelf deze basislessen programmeren geven. Hoe tof?!

— Sabrina, leerkracht groep 6 en 7

Aan de slag!

We ondersteunen scholen, docenten en klassen met onze kennis van het softwareontwikkelvak en enthousiasme voor programmeren. We doen dit door op lagere scholen introductielessen met Code.org te organiseren voor groepen kinderen. Dit doen wij altijd samen met enthousiaste docenten en ouders. Het is ons doel om onze ervaring en kennis die we daarmee opdoen te bundelen en te verspreiden, en als achterwacht en vraagbaak te fungeren voor de deelnemende scholen.

Ben jij een enthousiaste leerkracht en wil je serieus aan de slag met programmeren en creatief computergebruik? Heeft jullie school beschikking tot laptops of andere apparaten met internetverbinding (minstens één per twee leerlingen)? En zou je graag zelf ook wat meer willen leren over programmeren, zodat je in de toekomst de lessen ook zonder ons kan blijven geven?

Ja? Mooi! Dan is het eigenlijk alleen maar een kwestie van afstemmen wanneer we langskomen.

Ik dacht eerst: programmeren is saai! Maar het was echt superleuk. Ik heb er veel van geleerd en wil er nu nog meer over leren.

— Mitchell, leerling groep 7

BetaKids
Interesse? Onze expert Martijn helpt je graag verder

Contact