'Autonome microservices delen nooit data' & 'Hoe om te gaan met eventual consistency?'

Tweemaal, op woensdag 16 en 23 oktober, organiseerde Betabit een kennissessie over autonome microservices en eventual consistency.

Autonome Microservices Delen Nooit Data' & 'Hoe Om Te Gaan Met Eventual Consistency' 1 Avond,

Zowel woensdag 16 als 23 oktober 2019 organiseerde Betabit in samenwerking met Blaak Selectie een kennissessie met als spreker Dennis van der Stelt. Deze keer bestond de avond uit twee verschillende sessies. De eerste was “Autonome microservices delen nooit data” en de tweede “Hoe om te gaan met eventual consistency?”

Twee fantastische avonden.
Die voor Betabit extra glans kregen omdat het de eerste kennissessies waren in ons volledig gerenoveerde kantoor. Genieten. Ook tijdens de gezellige borrel die volgde. Om 23 uur hebben we de laatste aanwezigen toch echt naar huis moeten sturen.


Sessie 1 - 45 minuten

Hoe om te gaan met eventual consistency?

Als software architecten willen we onze systemen performant en onderhoudbaar. We gebruiken infrastructuur zoals Azure Service Bus of Service Fabric. Misschien introduceren we patterns zoals CQRS en Event Sourcing. Veel van deze keuzes introduceren eventual consistency, ondanks dat gebruikers onmiddellijk consistency willen. Ze willen niet wachten op ‘eventually’. Ze willen meteen feedback van het systeem.

Er zijn echter manieren om hiermee te werken. Wat is nu precies eventual consistency en hoe kunnen we het voor ons laten werken? In deze sessie keken we naar manieren, zowel in de user interface als in de back-end, om eindgebruikers meteen feedback te kunnen geven, ondanks dat de back-end nog niet helemaal bijgewerkt is. Waardoor we toch ons systeem betrouwbaar en performant kunnen laten werken.


Sessie 2 - 50 à 60 minuten

Autonome microservices delen nooit data

Bouw jij ook een monoliet van microservices? Als een kleine wijziging in business logica een wijziging betekent in meerdere services, waarschijnlijk wel. Is het niet wonderbaarlijk dat de laatste technologieën zoals .NET Core, containers en serverless eigenlijk niet helpen? In deze sessie bespraken we waarom technologie niet helpt bij het oplossen van 'high coupling' in je systeem. We kijken op een andere manier naar microservices, een waar ze echt autonoom opereren en nooit data hoeven te delen.


Betabit vacatures
Kom jij bij ons werken?

Vragen? Iris helpt je graag verder


Contact