Software tester wordt Weerman?

Verslag lancering 'Testing in the digital Age' *

Software Tester Wordt Weerman Betabit

Op vrijdag 1 juni was ik samen met 279 anderen (als ik de presentator op zijn woord moet geloven) in het Van der Valk hotel in Houten, voor een boekpresentatie van het recent gepubliceerde boek Testing in the digital Age. Dit boek is geschreven door 3 auteurs: Tom van de Ven, Rik Marselis en Humayun Shaukat van Sogeti.

In het verhaal ging het over twee kanten van de technologische ontwikkelingen. Nieuwe systemen moeten zelf getest worden, en we gebruiken nieuwe systemen en technologieën om tests (op nieuwe én traditionele systemen) uit te voeren.


Het digitale tijdperk - Testen van nieuwe systemen

De lancering werd afgetrapt met een reeks vooruitzichten over waar het heengaat met onze maatschappij.


Robots zorgen voor gezelschap en begeleiding bij oefeningen voor ouderen. We kiezen een YouTube filmpje voor het opzetten van een zwembad of tent (bij veel artikelen is al geen papieren handleiding meer te krijgen). Kinderen leren (gelukkig nog steeds) met vallen en opstaan, en hebben de nieuwe technologie om zich heen als een gegeven. Bij CD’s of een radio moet je uitleggen hoe het werkt, terwijl whatsappen of skypen met opa en oma aan het andere eind van de wereld de gewoonste zaak van de wereld is.

Software Tester Wordt Weerman Betabit

Daarbij wordt alles een aanstuurbaar of zelfs een zelfsturend ding. Van de verwarming tot de babyfoon, van de auto tot de gordijnen. Deze ontwikkelingen maken dat testen een heel nieuwe dimensie krijgt, het is niet meer één interface waar je tegenaan praat, maar een heel complex netwerk van systeempjes, waar naast usability ook beveiliging een steeds belangrijkere rol moet krijgen, zeker in de uit te voeren tests.

Los van deze trends en veranderingen in de zogeheten systems under test (SUT), is het natuurlijk ook zo dat het testen zelf verandert. Dit komt door de steeds grotere rol van systemen waarmee getest kan worden.

Op dat laatste ga ik hieronder wat dieper in, omdat het een kijkje in de toekomst geeft van het werk van een tester.


Testen in het digitale tijdperk - Testen met nieuwe systemen


De mens wordt vervangen door een robot

Als vervolgstap op het geautomatiseerd testen van een webbrowser, met bijvoorbeeld Selenium, zijn er al veel situaties waar robots hardware testen. Een voorbeeld is het simuleren van een lange vlucht met een vliegtuig, waarbij het integrale systeem draait en wordt gemeten zonder dat er steeds een piloot in hoeft te zitten.

Software Tester Wordt Weerman Testen Betabit

Maar denk ook aan het testen van navigatiesystemen, waarbij een robot een touchscreen van zo’n apparaat veel gemakkelijker integraal kan aflopen dan een mens (hij krijgt er in ieder geval geen fysieke klachten van😉). En dat ook nog eens altijd op dezelfde manier.


Gebruik de data.

Met behulp van data analyse kunnen zaken en verbanden die voor mensen niet zichtbaar zijn toch worden gevonden. Artificial Intelligence algoritmes kunnen helpen data te sorteren, relevante data te vinden of verbanden te zien die een menselijk oog niet kan zien. Het gebruik van de data is de basis voor de teststrategie.

Software Tester Wordt Weerman Gebruik De Data Betabit

Maak modellen.

Met zoveel data, en door de steeds snellere oplevering van software, gefaciliteerd door agile werkmethoden, wordt een continuous testing environment gerealiseerd. Ook na de oplevering wordt software en hardware continu geüpdatet, op basis van de feedback van gebruikers of nieuw ontstane wensen. Vóór oplevering kan het hele systeem al worden gesimuleerd op basis van modellen, die de werkelijkheid zeer nauwkeurig nabootsen (want ze zijn gebaseerd op echte data).

Software Tester Wordt Weerman Maak Modellen Betabit

Gebruik Artificial Intelligence.

Nog een stap verder is het gebruik van AI: een zelflerend kwaliteitsmodel. Dit maakt voorspellingen en geautomatiseerd genereren van test scripts mogelijk, gebaseerd op prioriteit en risico, die het testsysteem zelf heeft geleerd van eerdere monitoring en modellen.

Software Tester Wordt Weerman Gebruik Artificial Intelligence Betabit

Voorspel het gedrag.

Als laatste zien de auteurs de mogelijkheid om defecten al te voorspellen vóórdat ze optreden. Zo kunnen ze al verholpen worden voordat de tests daadwerkelijk uitgevoerd zijn. Ook gaat een tester door alle combinaties van historische en voorspellende data juist inzicht krijgen in hoe een systeem zich juist wél zal gaan gedragen.

Software Tester Wordt Weerman Voorspel Het Gedrag Betabit

Een tester wordt dus binnen nu en afzienbare tijd een technologievoorspeller, die soortgelijke dingen doet als een weerman. Het combineren van voorspelmodellen, zoeken naar de grootste kans dat iets gebeurt, en nagaan of bepaalde extremen of uitzonderlijke situaties zullen optreden. Dit is een vooruitzicht dat mij zeer aanspreekt. Een reis waar ik graag instap. Wie gaat er mee?

*Dit verslag is gecreëerd in overleg met Sogeti


Software tester wordt weerman?
Door Betabitter Maartje