3 gratis tools als je wél iets te verbergen hebt

(en hoe ze aan hun geld komen)

3 Gratis Tools Als Je Wél Iets Te Verbergen Hebt Betabit

Stel, je staat in de rij bij de bakker. Is het niet fantastisch dat niet al jouw gedachten direct door de winkel vliegen en voor iedereen hoorbaar zijn? Of je nu een optimist of pessimist bent, het zou al snel onaangenaam voor je kunnen worden. En voor alle anderen in de ruimte! Oftewel, natuurlijk heb je iets te verbergen*. Bij een volle bakker, maar vooral online. 

Gelukkig zijn er steeds meer tools die op een geloofwaardige manier aan dit besef invulling geven. Het zijn alternatieven voor tools die onmisbaar zijn geworden in ons dagelijkse leven en die iedereen gebruikt: WhatsAppen, zoekmachines en internet op je smartphone. Wie kan nog zonder? Deze gratis vervangers zijn geloofwaardiger als het om jouw privéleven gaat, om één hele belangrijke reden:

Geld


Ze verdienen niets aan jouw data. Deze tools zijn succesvol zonder daar al jouw gegevens voor nodig te hebben. Sterker nog, juist omdat ze die níet willen! De volgende drie tools gebruik ik al lange tijd en ik ben er geen moment minder productief door. Maar als ze geen geld aan jouw persoonlijke data verdienen, waaraan dan wel?


Een zoekmachine die je niet volgt:

DuckDuckGo

DuckDuckGo helpt je bij het vinden van antwoorden. Oftewel het is een zoekmachine. Net als Google. 

Hoe verdient DuckDuckGo geld?

DuckDuckGo verdient geld met vinden en het tonen van advertenties. Ook daar lijkt het op Google. Maar er is toch een groot verschil. DuckDuckGo bewijst dat het voor die antwoorden niet een compleet profiel met zoekgeschiedenis van jou nodig heeft. Ze hoeven dus ook niet te weten wie jij bent. Jouw zoekterm van dat moment is voldoende. Simpel en doeltreffend. En na jouw zoekactie verdwijnt jouw vraag weer uit het digitale universum.

DuckDuckGo

3 Gratis Tools Als Je Wél Iets Te Verbergen Hebt Duckduckgo Betabit

Een WhatsApp vervanger die geen data aan derden geeft (en dat ook niet van plan is):

Signal

Signal is een smartphone app waarmee je versleuteld chat en belt. Je kunt persoonlijke berichten versturen en chatten met een groep. Een groot verschil met WhatsApp is dat iedereen de broncode kan bestuderen. Doet Signal écht niets met mijn data? Nee dus. WhatsApp is van Facebook en heeft hele andere plannen met jou. 

Hoe verdient Signal geld?

Signal draait op donaties. Met 50 miljoen dollar in kas en een van de medeoprichters van WhatsApp als CEO zit dat voorlopig wel goed.

Signal Private Messenger

3 Gratis Tools Als Je Wél Iets Te Verbergen Hebt Signal Betabit

Een mobiele browser die volgers blokkeert:

Firefox Focus

Een gemiddelde internetpagina die jij bezoekt vanaf je mobiele telefoon bevat veel geheime stukjes code om jou te volgen. Firefox Focus houdt deze automatische 'trackers' tegen en maakt de pagina's bovendien sneller. 

Hoe verdient Firefox geld?

Firefox draait op donaties. Het geld kan altijd op raken, maar voorlopig doet de app op mijn telefoon het prima.

Firefox Focus 

3 Gratis Tools Als Je Wél Iets Te Verbergen Hebt Firefox Focus Betabit

*

Voor wie toch nog twijfelt (of voor iedereen die naar de juiste woorden zoekt): lees Je hebt wél iets te verbergen van Maurits Martijn & Dimitri Tokmetzis. “Dit belangrijke boek laat zien dat privacy het meest bedreigde mensenrecht van onze tijd is. Het legt bloot welke gegevens je allemaal weggeeft en aan wie. En, belangrijker nog: welke ingrijpende gevolgen dat heeft”.

 

3 Gratis Tools Als Je Wél Iets Te Verbergen Hebt Privacy Betabit

Vragen? Luc helpt je graag verder


Contact