EDGE Next

Betere, slimmere gebouwen dankzij data en direct bruikbare inzichten. EDGE Next zorgt hiervoor met behulp van Azure Digital Twins.

Edge Next Betabit

Commercieel-vastgoedontwikkelaar EDGE is de trotse naamgever van The Edge aan de Amsterdamse Zuidas, dat door Bloomberg werd uitgeroepen tot 'het slimste gebouw ter wereld'. Het kantoor getuigt van de ambitie van zijn ontwikkelaar om ieder gebouw ter wereld slimmer, groener en gezonder te maken. Een essentieel onderdeel van dit streven om betere gebouwen te maken is het EDGE Next platform. Dit systeem is te installeren in ieder bestaand of nog te ontwikkelen gebouw. Het verzamelt data van al aanwezige of waar nodig nieuw aan te brengen sensoren over energieprestaties, luchtkwaliteit en bezettingsgraden. Experts van Betabit hebben nauw samengewerkt met EDGE Next bij de ontwikkeling van het platform.


Enorme hoeveelheden data

Zoals met zoveel zaken in de wereld van vandaag is data de sleutel tot betere gebouwen. "Je zult verbaasd zijn over de enorme hoeveelheden data die een typisch gebouw vandaag de dag al oplevert", zegt Fanie Reynders, Head of Technology van EDGE Next. "Maar losse datapunten betekenen op zichzelf heel weinig. Wij weten hoe je losse datapunten en de correlaties daartussen kunt vertalen naar betekenisvolle informatie, daarin zit ons intellectueel eigendom.

Met de direct bruikbare inzichten die we met ons platform genereren, geven we eigenaren van gebouwen de handvaten om energiebesparingen en duurzaamheidsdoelstellingen te realiseren, en om een gezond, veilig en productief werkklimaat voor gebruikers te creëren."


De 'single source of truth'

Het technische hart van het EDGE Next platform wordt gevormd door Microsofts Azure Digital Twins. In dit IoT-platform kan een digitaal model worden gecreëerd van een fysiek object, een gebouw in dit geval. Dit digitale model beweegt vervolgens hand in hand met het origineel in de echte wereld; iedere verandering daarin wordt ook doorgevoerd in zijn 'digital twin'. Voor EDGE Next dient de digitale kloon van het gebouw als de 'single source of truth'; voor alle modules van het platform is dit digitale model het uitgangspunt. Een van die modules is 'Digital Signage', dat binnenkort in de markt wordt geïntroduceerd. Het biedt klanten de mogelijkheid een op maat gemaakt dashboard te creëren dat real-time informatie weergeeft over bijvoorbeeld de bezetting van iedere ruimte op een verdieping, of dat waarschuwt wanneer de temperatuur of de CO2-concentratie bepaalde grenzen overschrijdt, of wanneer ruimtes te druk worden in het kader van corona-maatregelen.


Van enkele weken naar minder dan een minuut

Het besluit van Microsoft om een nieuwe, meer geavanceerde versie van Azure Digital Twins te lanceren, betekende dat EDGE zijn workload naar die nieuwe versie moest overbrengen. "Met hulp van Betabit hebben we dit binnen recordtijd kunnen doen", zegt Fanie Reynders.

Dat gaat om veel meer dan alleen het leveren van extra kennis. Na jarenlange samenwerking begrijpt Betabit precies wat we nodig hebben, wat we willen en hoe we dat willen. Bij EDGE Next koesteren we onze open cultuur waarin iedereen zich comfortabel voelt om mee te doen, zijn mening te geven, vragen te stellen of suggesties te doen. De consultants van Betabit passen daar perfect in, ze behoren echt tot onze kern."

De migratie naar de nieuwe Azure Digital Twins versie bood EDGE Next ook een mogelijkheid het onboarding-proces voor nieuwe gebouwen drastisch te versnellen. "Voorheen hadden ontwikkelaars twee tot drie weken nodig om een nieuw gebouw aan te sluiten, over het algemeen betekende dat het schrijven van nieuwe code op ons platform. Op de nieuwe versie hebben we veel van de stappen in het onboarding-proces kunnen elimineren, nu sluiten we een gebouw aan in minder dan een minuut. Elke seconde die we zo kunnen besparen betekent in onze markt een geweldig concurrentievoordeel."


Echt impact maken

De snelheid waarmee EDGE Next kan opschalen is namelijk van grote waarde voor het type klanten waar het op mikt. "Het gaat ons niet om de kleine spelers, we willen de grote binnenhalen om echt impact te kunnen maken", legt Fanie Reynders uit.

We hebben al veel kleinschalige pilots gedaan en we hebben onlangs een SaaS-deal met Microsoft zelf getekend voor twee van hun vestigingen, in Boekarest, Roemenië en Sydney, Australië. Als een bedrijf als Microsoft onder de indruk is van de resultaten, kunnen ze besluiten dat ze onze technologie op al hun locaties wereldwijd geïnstalleerd willen hebben. Dat moet dan ook binnen een paar dagen draaien, dat moet geen weken duren."

Met de schaalbaarheid om zijn platform wereldwijd snel en veilig te installeren in ieder gebouw, draagt EDGE Next wezenlijk bij aan het realiseren van de visie van zijn moederbedrijf: ‘The world needs better buildings. Make buildings count.’


Vragen? Marjolein helpt je graag verder


Contact


Werken bij
Ook aan dergelijke vraagstukken werken?