Nextens

Bouwen aan nieuwe generaties fiscale software en software-developers

Nextens Betabit

Op het kantoor van Cornel van der Heiden bij Nextens ligt nog een exemplaar van Elseviers belastingcassette uit 1984, de oertijd van de belastingaangiftesoftware. Tegenwoordig wordt de fiscale software van Nextens, onderdeel van informatieconcern RELX (voorheen ReedElsevier), gebruikt voor zo'n veertig procent van de aangiftes voor vennootschapsbelasting, inkomstenbelasting, BTW en schenk- en erfbelasting. Nextens en Betabit onderhouden al enkele jaren een wederzijds gewaardeerde en vruchtbare samenwerking.


Fiscaal advies als service

Cornel van der Heiden leidt als Head of Technology een team van ongeveer zeventig mensen die software ontwikkelen voor de drie productpijlers onder Nextens: aangiftes, advies en kennis. "Onze klanten verwachten van ons dat we ieder jaar weer het juiste aangifteprogramma klaar hebben staan. Maar we willen niet alleen software leveren die door accountants en boekhouders wordt gebruikt als workflow-tool, we willen heel graag meer een inzichtenbedrijf zijn en bieden daarom Fiscaal advies als service aan."

Daarvoor koppelen we de gegevens uit boekhoudpakketten van klanten aan onze aangiftesoftware en aan de fiscale kennis die is opgeslagen in een half miljoen artikelen in onze databank. Op basis van machine learning genereren we daaruit inzichten en adviezen waar onze klanten hun voordeel mee kunnen doen. Het systeem dat daarachter zit zijn we nu aan het doorontwikkelen"


Gaten dicht lopen en doorontwikkelen

Al enkele jaren werken er doorlopend meerdere Betabit-developers bij Nextens: in het fiscale team, aan de ontwikkeling van nieuwe producten en software. Welke bijdrage leveren zij volgens Van der Heiden aan het succes van Nextens? "Wij kunnen zelf best goed software maken. Alleen hebben we in ons eigen team natuurlijk nooit precies genoeg en de juiste capaciteit om zowel het onderhoud van bestaande als de ontwikkeling van nieuwe dingen te doen. Betabit loopt voor ons die gaten dicht. Dat klinkt misschien oneerbiedig, maar het is cruciaal."

Via Betabit krijgen we specialisten binnen die breed inzetbaar zijn, zaken gewoon snel oppikken en de communicatieve en sociale vaardigheden hebben om in nieuwe omgeving vlot hun draai te vinden. Dat zorgt ervoor dat we een stabiele structuur van teams met de juiste samenstelling hebben. Als je dat niet hebt kun je nooit doorontwikkelen."


Waardevolle ideeën, feedback en kritiek

De Betabit-consultants bij Nextens zijn bescheiden in het omschrijven van hun rol, maar voelen zich bijzonder gewaardeerd. Voor 'externen' is het namelijk niet overal vanzelfsprekend dat ze als gelijkwaardig aan 'internen' worden gezien. "Voor mij maakt het inderdaad geen enkel verschil of je nu bij ons in dienst bent of bij Betabit.", zegt Van der Heiden. "De developers van Betabit zijn volwaardig onderdeel van ons team en dat geldt op ieder niveau. Ze vieren mee na een belangrijke go-live en worden uitgenodigd en betaald om mee te doen aan de hackathons die we organiseren. In een van onze teams is de meest senior developer afkomstig van Betabit, daarom bepaalt hij voor een belangrijk deel hoe de nieuwe code in elkaar zit. Belangrijker vind ik nog dat ze passen in de open cultuur die we hier hebben en zich vrij voelen om met nieuwe ideeën, feedback en constructieve kritiek te komen. Dat is ontzettend waardevol voor ons. Nextens profiteert daarmee ook van de kennis en ervaring die zij bij andere klanten en in de contacten met hun eigen collega's opdoen."


Een fijne werkomgeving

Een van de aspecten die zorgt voor de goede match tussen Nextens en Betabit, is de mogelijkheid om in een technologisch geavanceerde omgeving te werken. "Wij hebben bijna geen fysieke machines meer staan," zegt Van der Heiden.

Development, acceptatie en productie staan bij ons allemaal al in Microsofts Azure cloud. Ik kan me voorstellen dat dat voor softwareontwikkelaars een fijne werkomgeving is. Voor ons betekent de cloud vooral dat we snelheid kunnen maken. Dat geldt voor het opschalen van onze capaciteit tijdens de seizoenspiek in de belastingaangiftes en ook bij het ontwikkelen en in de markt kunnen zetten van nieuwe producten."


Nieuwe generatie opleiden

Cornel van der Heiden benadrukt zelf hoe belangrijk hij het vindt om ook een leerzame omgeving te bieden voor softwareontwikkelaars. "Iedereen wil natuurlijk het liefst een schaap met vijf poten en twintig jaar ervaring binnenhalen. Maar ik zie het als mooie taak voor Nextens om ook junior developers aan boord te halen en ze te begeleiden in hun ontwikkeling. Dat ze na een paar jaar weer vertrekken en bij andere bedrijven toepassen wat ze bij Nextens hebben geleerd hoort erbij als je vindt dat je een verantwoordelijkheid hebt in het opleiden van een nieuwe generatie softwareontwikkelaars."

Dat innovatieve karakter dat Betabit en wij aan onze samenwerking proberen te geven vind ik heel mooi en belangrijk. Wat ons betreft gaan we daar nog jaren mee door."


Vragen? Marjolein helpt je graag verder


Contact


Werken bij
Ook aan dergelijke vraagstukken werken?