Syntess Software

Het begeleiden van de migratie van een complex ERP-systeem naar de cloud. Door het ontwerpproces en de keuzes die daarin gemaakt zijn, heeft Syntess nu een blauwdruk voor het bouwen van cloud-native software.

Syntess Software Betabit

Syntess Software is gestart als onderdeel van het technisch installatiebedrijf Saman, met als voornaamste doel: moderniseren van de administratie. En met succes. Tegenwoordig ontwikkelt en verkoopt Syntess ERP software die helemaal is afgestemd op de specifieke behoeftes van de bedrijven uit de sector waar Syntess uit voortkomt en die het door en door kent. Syntess begrijpt dus ook dat het gebruik van zijn applicaties aan het veranderen is. Klanten, variërend van zelfstandigen tot installatiebedrijven met honderden medewerkers, willen altijd en overal en vanaf allerlei mobiele apparaten toegang kunnen hebben tot hun ERP-systeem. Maar omdat dit oorspronkelijk ontwikkeld was om on-premises te draaien - dus lokaal, op de IT-infrastructuur van klanten - werd dat steeds complexer en kostbaarder om te realiseren.  Met een migratie van zijn Atrium ERP-systeem naar de cloud zou Syntess veel beter kunnen voldoen aan de behoefte van zijn klanten, zoveel was duidelijk. Maar hoe pak je dat aan? Betabit begeleidde Syntess bij het maken van een aantal fundamentele cloud-migratie keuzes.


Pizza en cola, ideeën en vragen

"Af en toe organiseren we een 'Ask the Experts' sessie, vertelt Rick van den Bosch, principal cloud architect bij Betabit. "Dat zijn informele, ontspannen sessies waarbij wij voor de pizza en cola zorgen, en potentiële klanten de gelegenheid bieden om hun ideeën en vragen over een cloud-migratie te bespreken met een aantal specialisten van Betabit." Na zo'n sessie met Syntess sloot Rick zich aan bij het Syntess-projectteam dat uit moest stippelen hoe uiteindelijk hun hele ERP-pakket het beste naar de cloud kon worden overgebracht.

Mijn rol als architect draait vooral om het begrijpen van de uitgesproken én onuitgesproken behoeftes en wensen van de klant. Net als bij de bouw van een huis ontwerp ik vervolgens de optimale structuur die daarbij past, rekening houdend met eventuele uitbreidingen in de toekomst, en adviseer ik over de bouwstenen die gebruikt kunnen worden."


Belangrijke keuzes om te maken

Bij elke cloud-migratie moet een aantal fundamentele keuzes gemaakt worden. Een van de belangrijkste in het geval van een groot en complex ERP-pakket dat bestaat uit meerdere, onderling afhankelijke modules en dat niet in één keer overgezet kan worden: Hoe zorg je ervoor dat het hele systeem vlekkeloos blijft werken, ook als sommige modules al in de cloud draaien en andere nog bij de klant? Dus hoe synchroniseer je data tussen de cloud en on-premises systemen? En welke methode voor dataopslag biedt de beste trade-off tussen kosten en snelheid? Hoe worden authenticatie- en autorisatieprocedures opgezet? En welk type front-end moet er gebruikt worden?


Hip en spectaculair, of ook waardevol?

Bij het verkennen van dit soort vragen komt veel onderzoek, experimenteren, testen en het bouwen van proof-of-concepts kijken. "Een groot deel van mijn werk bij het beantwoorden van dergelijke vragen is het nemen van goed doordachte beslissingen bij het kiezen uit de vele diensten die tegenwoordig beschikbaar zijn in de Microsoft Azure cloud", zegt Rick van den Bosch. "Ik geef inzicht in wat er beschikbaar is aan diensten, wat de voor- en nadelen ervan zijn en hoe ze zich onderling verhouden. Je ziet wel eens de neiging om bepaalde diensten te gebruiken vooral omdat ze hip zijn en spectaculair ogen. Maar uiteindelijk komt het maar op één ding aan en dat is of die diensten waardevol zijn met het oog op de behoeftes van de klant. Ze moeten ons in staat stellen software te bouwen die presteert en doet wat het moet doen, die eenvoudig schaalbaar en toegankelijk is, die goed kan worden onderhouden en kostenefficiënt is. Ik geloof dat we Syntess heel goed hebben kunnen helpen door ze te begeleiden in dit ontwerpproces."

Het was een complexe uitdaging om de beste manier te vinden om onze toekomstige ERP-software naar de cloud te verplaatsen, maar dankzij de begeleiding van Betabit hebben we nu een geweldige basis om mee te beginnen."

— Yuri Nijsen, Technisch Product Manager, Syntess Software

Een ecosysteem van oplossingen

Door het ontwerpproces en de keuzes die daarin zijn gemaakt zeer zorgvuldig te documenteren, heeft het projectteam nu een blauwdruk voor het bouwen van cloud-native software. Daarnaast heeft het team een heel ecosysteem van oplossingen gecreëerd die getest en bewezen zijn en die gebruikt kunnen worden bij de migratie van volgende modules. Een uitstekend fundament voor alle toekomstige ERP-software oplossingen van Syntess.


Vragen? Marjolein helpt je graag verder


Contact


Werken bij
Ook aan dergelijke vraagstukken werken?